Rosalie Monod de Froideville
tuin>huis
1 april t/m 17 mei 2008

tuin>huis: project in wording

Dit is een kunstwerk-in-wording over daar en hier. U kijkt naar het project tuin>huis, dat beeldend kunstenaar Rosalie Monod de Froideville in de loop van april realiseert voor HET PLAFOND, met medewerking van Willem Besselink en Guus Vreeburg van HET PLAFOND.
Ú en wij zijn hier, en Rosalie Monod de Froideville is juist níet hier, maar daar. Zij woont de hele maand april in ons tuinhuisje aan de rand van Rotterdam. Zij wil die plek en de omgeving ervan ervaren en verkennen. Ze zal dagelijks haar ervaringen daar omzetten in bijvoorbeeld brieven, gevonden voorwerpen en zelfgemaakt materiaal. Die stuurt ze per post dagelijks naar hier. Tot en met eind april zullen Willem en Guus dat materiaal installeren in de ruimte van HET PLAFOND. Het uiteindelijke resultaat zal nog tot en met 17 mei 2008 hier te zien zijn.

12

Rosalie Monod de Froideville

Beeldend kunstenaar Rosalie Monod de Froideville studeerde in 2006 af aan de BA Autonome kunst van de Willem de Kooning Academie aan de Blaak hier in Rotterdam. Rode draad in haar werk is het zoeken van plekken en het verkennen daarvan. Wanneer kun je spreken van een plek voor jezelf, en hoe verhoudt die zich tot de openbare ruimte daaromheen? Rosalie Monod de Froideville laat haar bevindingen zien in heel uiteenlopende vorm: dat varieert van sculpturale objecten en installatie-achtige werken tot performances en acties in de openbare ruimte, en videoregistraties daarvan.

Op zoek naar plek

excursionsequenzklein
Rosalie Monod deFroideville. Hideaway

Een goed voorbeeld is de serie HideAways, waaraan ze de afgelopen jaren gewerkt heeft. Uitgangspunt was het maken van een plek voor één persoon in de openbare ruimte. U herkent dat misschien wel: soms wil je je er even helemaal uit terug trekken, en soms wil je juist vanuit een plek-van-jezelf alles wat om je heen gebeurt bekijken en verkennen. Rosalie maakte een verzameling sculpturen uit textiel als nauwsluitende hulzen om mensen die, hurkend en knielend, en soms helemaal in elkaar gevouwen, zich zo klein mogelijk maken. Even helemaal wég. Daarna volgde de reeks HideAway: Excursion: kleine, opvouwbare miniplekken, gemonteerd op een vouwkrukje of op een shopping bag met wieltjes, die je op iedere gewenste plek kunt uitklappen tot een miniatuur ruimte voor jezelf, met uitzicht naar buiten. Uitzicht op de mensen, maar toch bijna onzichtbaar. Én: mobiel. Rosalie Monod de Froideville wil, als zoveel kunstenaars van deze tijd, niet aan één plek gebonden zijn. Het moderne leven is een nomadisch leven.
De afgelopen maanden realiseerde Monod de Froideville het project Migratory Home. Dat is een compleet huisje, lichtgewicht en opvouwbaar, met een frame van dunne PVC electriciteitsbuizen. Daaroverheen een huid van blauw-bontgekleurde kunststof die we kennen van zogenaamde turkentassen – met excuses voor dat woord. Het huisje is net groot genoeg voor twee of drie mensen. Ze vinden er een tafeltje en krukjes – alles opklapbaar – en net genoeg kook- en eetgerei voor een kleine maaltijd. Dat alles past, ingevouwen, in twee forse draagtassen. Je kunt dus met dit huisje zó op stap, en overal een tijdelijk ‘thuis’ bouwen! Inmiddels heeft het huisje op allerlei plekken gestaan: op het Schouwburgplein, voor de Gemeentebibliotheek tijdens een marktdag, in het Kralingse Bos, op het strand van Hoek van Holland, en in Puttershoek in de Hoeksche Waard. Naast normale, vaste architectuur oogt Migratory Home klein en kwetsbaar, maar in het bos en op het strand is het juist een baken van huiselijke warmte: home.

2008mondfr_migratoryhome03_site-600
Rosalie Monod de Froideville. Migratory Home, 2008

Heel anders, maar toch verwant was het project Buro Voor: Land in zicht. Rosalie Monod de Froideville realiseerde dat in het najaar van 2007 samen met Eddy van Mourik (die U wellicht nog kent van de BERG, die hij in september 2006 bij HET PLAFOND liet zien). Met een kano brachten ze achtereenvolgens acht mensen naar een piepklein eiland in de Bergse Voorplas. Die brachten daar dan een aantal uren in eenzaamheid door. Een klein stukje wilde natuur, midden in de stad: de skyline van Rotterdam is duidelijk te zien, maar tegelijk heel ver weg. Na afloop werden de tijdelijke eiland-bewoners bevraagd naar hun ervaringen daar; hun antwoorden werden verwerkt in een video-film.

land-in-zicht_flyer
Rosalie Monod de Froideville ism Eddy van Mourik. flyer Buro Voor: Landinzicht, 2007

tuin>huis

Nu dus tuin>huis. Rosalie Monod de Froideville wilde even wég uit de stad, maar toch dicht bij HET PLAFOND zijn, of liever: dicht bij óns. Ons tuinhuis op park Blijdorp bij de Overschiese Kleiweg leek dus de aangewezen plek. Dat tuinhuis is enerzijds van alle gemakken voorzien, maar anderzijds ook heel basic: een ‘houten tent’. Koud als het buiten koud is, en warm als eindelijk de lente begint.

1b

Rosalie kende voordien die plek helemaal niet – ze was er nog nooit geweest. Begin april is ze daar gaan wonen, samen met haar hond Hexe. Een heel nieuw leven, vol nieuwe ervaringen: hun ervaringen. Die worden gefilterd en verwerkt in brieven, gevonden voorwerpen en kleine kunstwerkjes die dagelijks hierheen komen. Rosalie heeft ons opdracht gegeven om met dat materiaal iets te doen – hoe en wat laat ze aan ons over. Wij zijn het tweede filter voor haar ervaringen. Zo wordt de plek van het tuinhuis – daar – als het ware via twee filters getransformeerd en overgeheveld naar HET PLAFOND – hier. Het project zal dus pas langzamerhand vorm krijgen, en pas voltooid zijn aan het eind van april. Dan pas ook zal Rosalie Monod de Froideville voor het eerst het resultaat van haar project onder ogen krijgen.

lees hier de post van Rosalie aan Het Plafond, 1 t/m 30 april 2008

Al die tijd kunt U als voorbijgangers op de Gedempte Zalmhaven de voortgang van het opbouwproces volgen door de grote winkelruit van HET PLAFOND. U kunt ook kijken op de website van HET PLAFOND. Tenslotte vindt op zaterdag 17 mei 2008 vanaf 21 uur de vernissage van het project plaats, die tegelijk ook het eind ervan markeert. U bent daarbij van harte welkom!

© Guus Vreeburg / HET PLAFOND; 080408

Rosalie Monod de Froideville

1978
geboren in Breda
2002-2004   
studie BA Fotografie; Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
2004-2006  
studie BA Autonome beeldende kunst; Willem de Kooning Academie, Rotterdam
2005-2006
uitwisselingsproject Maryland Institute College of Art, Baltimore/V.S
2006 
genomineerd voor de WdKA Maaskant-prijs 2006; eervolle vermelding
groepstentoonstelling Hyperdesign bij de 2006 Shanghai Biennial; eervolle vermelding
groepstentoonstelling Eindexamens 2006 – het beste eindexamenwerk van Nederlandse academies, georganiseerd door Items; Krabbedans, Eindhoven
2007  
groepstentoonstelling Positioning System – whereareyou, iamhere, hereweare; Showroom MAMA, Rotterdam
groepstentoonstelling SHELTER – Tenten, hutten en andere schuilplaatsen; Kasteel Het Nijenhuis, Heino/Wijhe.
groepstentoonstelling Re:Colonization; Galeria Miesjka Arsenal, Poznan/Polen
solotentoonstelling Buro Voor: Land in Zicht (met Eddy van Mourik); de KunstSuper, Rotterdam
2008 
solotentoonstelling Rosalie Monod de Froideville; Heden – kunst van nu, Den Haag

Agenda

1 april 2008 
Rosalie Monod de Froideville en Hexe betrekken het tuinhuis op park Blijdorp; start opbouw tuin>huis bij HET PLAFOND
6 april t/m 10 mei
expositie Rosalie Monod de Froideville bij Heden, kunst van nu. Denneweg 14a, Den Haag; HideAways, Land in Zicht en Migratory Home
1 mei 2008
opbouw tuin>huis bij HET PLAFOND afgerond
17 mei 2008, vanaf 21 uur
vernissage/finissage tuin>huis bij HET PLAFOND, in aanwezigheid van de kunstenaar