roos-banner

ihkv de Language & ART Gallery Tour’ tgv Poetry International 2012

Roos Wijma bij HET PLAFOND

Over de grens,
over de grenzen van je kunnen,
over wat er tussen betekenaar en betekenis zit,
tussen continuïteit en onderbreking,
tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid.
Over wat gebeurt tussen de limiet en de grens.
(Roos Wijma, maart 2012)

Roos Wijma (1987) sluit deze zomer de bachelorstudie Autonome Beeldende Kunst af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.
Bij HET PLAFOND maakt Roos Wijma een ruimtelijke installatie aan het plafond – in die ‘ruimte boven je hoofd’ dus, waar je letterlijk niet bij kunt. Die ligt buiten je bereik, je kunt er niet aankomen, alleen maar naar kijken. Ergens tussen jou als kijker en dat plafond boven je ligt een grens: die tussen waar je nog nét, als je bijvoorbeeld op je tenen zou gaan staan met je handen bij zou kunnen komen, en dat wat ook dán nog on-be-reik-baar blijft.

Roos-Wijma_schets-voor-Het-PLAFOND_02
Roos Wijma. Ideeschets, april 2012

Roos Wijma. Net zolang en totdat

Voor Roos Wijma als beeldend kunstenaar is taal een belangrijk instrument onderweg naar beeld. Ze schrijft:
“Ik gebruik het schrijven om aandachtiger tot de dingen te komen. Ik houd maar niet op met schrijven en toch is er niks te zien… Wat mijn intense schrijfactiviteit precies inhoudt is ambigu: het zijn uitingen van een werkzaamheid die zichzelf voortdurend onderbreekt om zich op zichzelf terug te plooien. Het idee moet eerst zijn plaats vinden in de lijn van mijn denken en zich daar ontvouwen, tot het daadwerkelijk ‘tastbaar’ kan worden. […]”

In ideeschetsen die Roos Wijma maakte voor haar installatie bij HET PLAFOND zijn twee soorten beeld te zien. Het ene is immaterieel beeld, dat door een beamer op het plafond geprojecteerd wordt; dat wordt gedeeltelijk overlapt door een tekening met honderden kleine punten – het gaatjespatroon in de mineraalplaten die in systeemplafonds gebruikt worden. Ook is sprake van een kromme lat die onder spanning staat tussen die beelden aan het plafond en de vloer. Niet alleen lijkt die lat vloer en plafond uit elkaar te drukken, maar hij leidt ook de blik naar boven – dáár immers, voorbij die grens waar we nog net bij kunnen, kunnen we kijken naar wat Wijma ons wil laten zien: dat wat ze ons wil ‘zeggen’. Zo lijkt Roos Wijma’s installatie een mooie beeld-spraak van wat poëzie, en kunst in brede zin zou kunnen zijn: het zoeken naar en aftasten van de grens tussen taal en beeld, en die tussen teken en betekenis, in het besef dat iedere beschrijving, iedere verbeelding – hoe dan ook – uiteindelijk gelimiteerd is. Een kunstwerk verleidt tot kijken en geeft daaraan richting, maar laat daarbij ruimte open. Die ruimte is wat kunst zo waardevol maakt.

© Guus Vreeburg/HET PLAFOND, 120421

Roos-Wijma_schets-voor-Het-PLAFOND_05
Roos Wijma. Ideeschets, april 2012

Language & ART Gallery Tour

De installatie van Roos Wijma bij HET PLAFOND is deel van de Language & ART Gallery Tour, een nevenprogramma van het 43ste Poetry International Festival (12 t/m 17 juni 2012). Verschillende galeries en tentoonstellingsruimten in Rotterdam presenteren kunstenaars die werken op het snijvlak van taal en beeldende kunst. Download hier de folder Language & Art Gallery Tour.

Kijk gerust naar binnen bij HET PLAFOND
HET PLAFOND kent geen vaste openingstijden, maar opent zich met een grote winkelruit naar het trottoir van de Gedempte Zalmhaven. De installatie Net zolang en totdat van Roos Wijma is dus dag en nacht te bekijken.

Roos Wijma

1987
geboren in Groningen
2012
diploma Bachelor Autonome Beeldende Kunst; Willem de Kooning Academie, Rotterdam

Roos Wijma woont en werkt in Rotterdam; blogspot