robin-banner

NB: zaterdag 12 februari 19-22 uur speciale openstelling HET PLAFOND ihkv de Young Gallery Evening tgv Art Rotterdam

Robin Kolleman. No Photo / Look Through The Eye

De Rotterdamse kunstenaar Robin Kolleman (1960) maakt voor HET PLAFOND een groot maar transparant cirkelvormig object. Het lijkt vrij in de ruimte te zweven, een eindje onder het plafond van HET PLAFOND. Doordat het ietsje gekanteld hangt, en over de diagonaal van de ruimte gedraaid, lijkt de cirkel op het oog een ellips. Vanuit de omtrek van het object naar het midden toe ontwikkelt zich een fragiel weefsel uit witte strengen; onregelmatig van structuur en van dikte gaan ze, schijnbaar ongeordend, alle kanten op. In het midden stoppen ze: er blijft een ronde opening over. Dat hele weefsel, iel en transparant, hangt vanaf de contour in een luie bolling naar beneden – hoe schijnbaar gewichtloos ook, toch is er zwaartekracht. Zo ontstaat een lensvormige open structuur. Je kunt er dwars doorheen kijken – zowel als je er, binnen, recht onder staat en het werk boven je hoofd hangt, maar ook wanneer je het van buiten bekijkt door de grote winkelruit van HET PLAFOND, en je het werk meer vóór dan boven je hebt.

foto: Jeroen Everaert
Robin Kolleman. No Photo / Look Through The Eye voor HET PLAFOND (foto: Jeroen Everaert)

Look Through The Eye noemt Kolleman dit werk dan ook, maar ook No Photo. Ze ging uit van een close-up foto van haar eigen oog – de schijnbare wirwar van de witte strengen is in werkelijkheid afgeleid van de microscopisch dunne adertjes vlak onder de oppervlakte van het oog, zonder dat het een fotografisch-exacte weergave daarvan is.

2011kollemanrobin_npltte_05-foto-nn

Kolleman’s installatie No Photo / Look Through The Eye voor HET PLAFOND is als een gigantisch oog. Wij kijken ernaar, kijken het aan, kijken er doorheen; we zien – hopelijk – hoe het gemaakt is, en zien – hopelijk – ook verder dan dat: waaraan doet het denken? Tegelijkertijd lijkt ook dat ‘oog’ naar ons te kijken, ons aan te kijken. Wat ziet het? Raakt het je? Raak jij het?

110200_eye-op-fb_01

Kom kijken bij HET PLAFOND

HET PLAFOND kent geen vaste openingstijden, maar opent zich met een grote winkelruit naar het trottoir van de Gedempte Zalmhaven. De installatie No Photo / Look Through The Eye van Robin Kolleman is dus dag en nacht te bekijken.

2011kollemanrobin_npltte_11-foto-nn

Robin Kolleman

1960
geboren in Dwingeloo
1993-1988
studie Beeldhouwen en Mixed Media; Academie voor Beeldende Kunsten, Rotterdam
1989
Drempelprijs van de Rotterdamse Kunststichting
Robin Kolleman woont en werkt in Rotterdam; www.robinkolleman.nl