de installatie On Spam, Lectori Salutem was onderdeel van de Language & Art Gallery Tour ttv Poetry International 2013 (11 t/m 15 juni 2013)
On Spam, Lectori Salutem bij HET PLAFOND
‘Spam’ – anoniem verstuurde en ongevraagde mails met vaak automatisch gegenereerde inhoud vol foute zinnen en spelfouten, zich ophopend in je mailbox. Je gooit ze dus zo snel mogelijk weg. ‘Taal’ als afval… Beeldend kunstenaar Niels Post (what’s in a name?) verzamelt dergelijke berichten als input voor beeldende installaties. In zijn handen krijgen die ‘onzin’-zinnen nieuwe betekenis en zeggingskracht.
Voor de installatie ‘On Spam, Lectori Salutem’ selecteert Niels Post uit zijn junkmail-box een aantal aanheffen van spam-mails, steeds beginnend met ‘Dear’. Die frases, in Arial-letters van negen centimeter gezaagd uit populieren multiplex, hangt hij in lagen in de ruimte onder het plafond van Het Plafond. Daar draaien ze via kleine elektromotortjes eindeloos hun rondjes.
HET PLAFOND
Kijk eens omhoog, naar het plafond boven je, en naar de ruimte daar vlak onder… Zien er maar saai uit, hè? Met die ‘ruimte boven je hoofd’ moet toch veel meer mogelijk zijn! Daarom nodigt HET PLAFOND in Rotterdam regelmatig beeldend kunstenaars uit voor een speciaal werk voor aan, of direct onder, het plafond van HET PLAFOND – dat is 3,5 meter hoog en direct zichtbaar vanaf de straat. Dit keer is het de beurt aan Niels Post met de installatie On Spam, Lectori Salutem.
Niels Post
Niels Post (1972) studeerde in 1996 af aan de AKI in Enschedé. Als beeldend kunstenaar vestigde hij zich in Rotterdam, als lid van kunstenaarsinitiatief Kunst & Complex. Een centraal thema in zijn werk is een creatieve omgang met de openbare ruimte in de vorm van kleine, ludieke interventies.
Karakteristiek voorbeelden daarvan zijn het werk Polyester pleerol (2004), waarbij hij op 75 wildplasplekken in Rotterdam wc-rollen ophing, en het project Fountain (2008): een drinkfonteintje in een afvalbak in een park in Schiedam. In 2006 trok hij de aandacht met zijn installatie Erasmusbrug 1. Post (what’s in a name?) hing – illegaal natuurlijk – een brievenbus tegen de pyloon van de Erasmusbrug in Rotterdam, en hij verzon er een fictief adres bij: ‘Erasmusbrug 1, 3072 Rotterdam’. Daar bleek ook daadwerkelijk post afgeleverd te worden: na negen weken in totaal 122 stuks…
Niels Post maakt naast deze concrete ingrepen in de buitenruimte ook al jaren videowerk. Ook daarin speelt de openbare ruimte in al zijn facetten een rol. Die is tegenwoordig, in onze tijd van Web 2.0, natuurlijk ook deels digitaal: het conglomeraat van camera’s en beeldschermen, websites en e-mails, chat-sites en game-forums, en de social media… Dat alles schuift, soms haast naadloos, ons dagelijks leven binnen. Post reageert met wipkippende beeldschermen, bewakingscamera’s die BAT-signs projecteren of die, in brons gegoten, ineens als sculptuur aan de wand hangen, of met een bronzen afstandsbediening als kunstobject naast je op de bank…
Voor Niels Post is de openbare ruimte enerzijds een Fundgrube van allerlei tegenwoordig schijnbaar vanzelfsprekende fenomenen, maar die in zijn ogen zo vanzelfsprekend niet zijn. Anderzijds gebruikt hij de openbare ruimte ook als een forum waarop hij zijn kijk-op-die-dingen terug geeft.
Ook is Niels Post een van de initiatiefnemers en drijvende krachten achter Trendbeheer, een artists run blog over actualiteiten in de hedendaagse kunst.
Niel Post en Spam
De laatste jaren gebruikt Niels Post vaak Spam-berichten als input voor beeldende installaties.
‘Spam’… wie heeft er tegenwoordig niet last van? Would be slimme marketeers, of downright hackers en criminelen sturen je ongevraagd en anoniem, of vanuit gefingeerde adressen, allerlei berichten met vaak automatisch gegenereerde inhoud vol foute zinnen en spelfouten. Die hopen zich dag in&uit op in je mailbox, en als je niet uitkijkt infecteren ze je computer… Ondanks hun soms verleidelijke aanhef (“Dear Sir/Madam”, “Dear Lucky Winner”, etcetera) en inhoud gooi je spam-mails liefst zo snel mogelijk weg. ‘Taal’ als afval…
Overigens is de benaming Spam niet, zoals je wellicht zou denken, een of andere afkorting. Ze werd ingevoerd naar aanleiding van een gelijknamige hilarische sketch van Monty Python’s Flying Circus uit 1970, waarin gasten van een wacky restaurant enkel kunnen kiezen uit een eindeloze reeks gerechten waarin tot vervelens toe Spam zit verwerkt: “Egg and Spam; Egg, Bacon and Spam; Egg, Bacon, Sausage and Spam; Spam, Egg, Spam, Spam, Bacon and Spam; Spam, Spam, Spam, Egg and Spam; Spam, Spam, Spam, Spam, Spam, Spam, Baked Beans, Spam, Spam, Spam and Spam”; en zelfs “Lobster Thermidor aux crevettes with a Mornay sauce, garnished with truffle pâté, brandy and a fried egg on top of Spam”…
‘Spam’ luncheon meat, in Nederland beter bekend als ‘Smack’: blikjes gemalen (varkens-)vlees, vanaf 1937 op de markt gebracht door de firma Hormel uit de Verenigde Staten, en in de jaren ná de Tweede Wereldoorlog vaak het enige vlees dat veel mensen zich konden veroorloven. Het kwam je de strot uit: vandaar die sketch van Monty Python… En vandaar dat die (merk-)naam, ondanks aanvankelijk verzet van Hormel, in de jaren negentig in gebruik kwam voor ongevraagde mailberichten…
Beeldend kunstenaar Niels Post (alweer: met die naam moet je eigenlijk wel…) verzamelt dergelijke berichten als input voor beeldende installaties. In zijn handen krijgen die ‘onzin’-berichten nieuwe betekenis en zeggingskracht. Met als verzamelnaam On Spam realiseerde hij een aantal projecten, waarin fragmenten uit Spam-berichten – al dan niet complete zinnen, dan wel elementen daaruit ge-copy/paste in een nieuwe volgorde – aan de openbare ruimte worden teruggegeven: de fysieke openbare ruimte, welteverstaan! Op wanden van tentoonstellingszalen, maar ook op spiegelruiten van leegstaande winkelpanden verschijnen zinnen als “I have a very urgent & confidential business proposal for you”, “My husband has been porn free for over a year, and still he […]”, of “I decided to write this post in order to thank you”. De teksten zijn gezet uit letters van steeds negen centimeter hoog in het font Arial – het Spam-font bij uitstek – gestanst uit plakvinyl of gezaagd uit dun populierentriplex; de lengte van de teksten wordt vaak aangepast aan de beschikbare ruimte.
Niels Post – On Spam, Lectori Salutem
Voor de installatie ‘On Spam, Lectori Salutem’ plaatst Niels Post voor het eerst dergelijke Spam-fragmenten als kleine sculpturen in de driedimensionale ruimte, direct achter de winkelruit van Het Plafond. Hij selecteerde uit zijn spambox een aantal aanheffen van spam-mails, altijd beginnend met Dear: “Dear Lucky Winner / Dear Sales Manager / Dear All / Dear friend / Dear Sir/Madam / Dear Beloved / Dear Email User / Dear Valued Customer / Dear AV professionals / Dear Colleagues / Dear treasured winner / Dear Counsel / Dear Beneficiary / Dear Web Owner / Dear Client”.
Die tekstjes hangen nu, schijnbaar vrij zwevend door elkaar, in een aantal lagen in de ruimte onder het plafond van Het Plafond. Daar draaien aan kleine elektromotortjes eindeloos in het rond, in een traag en elegant tempo, dat ook lijkt te variëren – of is dat gezichtsbedrog? Soms draaien ze met elkaar mee, soms tegen elkaar in – en tegen de leesrichting in; soms naar je toe, dan weer van je af… Die schijnbaar simpele, korte frasen worden hier een onontwarbare kluwen. Onmogelijk om ze allemaal in één blik te overzien, of ze een-voor-een achter elkaar te lezen – je moet óók nog omhoog kijken, en er spiegelt van alles van buiten in de ruit waar je doorheen probeert te kijken…
Zo proberen die teksten de aandacht te trekken van voorbijgangers buiten op straat. Zouden die zich erdoor ‘aangesproken’ voelen? Voelt ú zich aangesproken? En wat is dan uw reactie?
Niels Post
1972
geboren in Hoogezand-Sappemeer
1992-1996
studie AKI, Enschedé
2004
project Polyester pleerol
2006
project Erasmusbrug 1
2008
project Fountain
2012
deelname Use It Again; Ampelhaus, Oranienbaum/BRD
2013
installatie On Spam. Lectori Salutem; HET PLAFOND, Rotterdam
residency Dresden/BRD (mmv Goethe Institut Niederlande)
deelname King Size. Art & Design fit for a King; Ampelhaus, Oranienbaum/BRD
Niels Post woont en werkt in Rotterdam / meer info op zijn website
Programma
vrijdag 07 juni 2013, 19-21 uur
opening van de presentatie; kunstenaar Niels Post is vanuit Dresden, waar hij momenteel een artist residency doet, aanwezig via Skype
zondag 09 juni 2013, 15-17.30 uur
HET PLAFOND is geopend, en een van de halteplaatsen tijdens Route 3 van de Language & Art Gallery Tour 2013
dinsdag 11 t/m zaterdag 15 juni 2012
44e Poetry International Festival Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg
donderdag 13 juni 2013, vanaf 14 uur
voordracht dichter Ken Babstock (Canada; deelnemer Poetry International 2012), HET PLAFOND – toegang: gratis, RSVP
vrijdag 14 juni 2013, 19-21 uur
voordracht Guus Vreeburg (HET PLAFOND), Taal & tekst boven je hoofd – plafonds; HET PLAFOND – toegang: gratis, tevoren aanmelden svp
7 juni t/m 5 juli 2013, 24/7
de installatie On Spam, Lectori Salutem van Niels Post is doorlopend te bekijken vanaf het trottoir van de Gedempte Zalmhaven 761 via de grote winkelruit van HET PLAFOND. Kijk gerust naar binnen!