lisa-banner

Lisa Couwenbergh bij HET PLAFOND

Lisa Couwenbergh maakt beelden die driedimensionaal ogen – soms tamelijk klein, maar meestal groot en monumentaal. Die beelden zijn meestal beschilderd, en lijken daardoor vaak gemaakt uit blokken marmer, of gekneed uit baksteen van reusachtig formaat. In ieder geval zien ze er ‘zwaar’ uit.

2008couwenbergh_vishal-haarlem
Lisa Couwenbergh. Wandschildering, Vishal Haarlem, 2008

Met dat soort beelden gaat ze bij HET PLAFOND aan de slag aan het plafond en in de ruimte daaronder. Ze maakt een installatie die de wetten van de zwaartekracht lijkt te tarten. Wat hangt je daar boven het hoofd?

120209_lc_06-geheel
Lisa Couwenbergh. Project voor HET PLAFOND, 2012

img_0432

img_0435
Lisa Couwenbergh is schilder, maar tegenwoordig maakt ze vooral driedimensionale objecten. “De beelden die ik vroeger gewoon op doek schilderde, zijn als het ware van het canvas afgesprongen en een eigen leven gaan leiden”, zegt ze. “De beelden die ik nu bouw ga ik vervolgens weer beschilderen, omdat ik het illusionisme van de schilderkunst niet los wil laten. Ze zijn in feite vederlicht, maar ze zien er vaak loodzwaar uit.”

Olphaert den Otter (schilder) over Lisa Couwenbergh (schilder)
“Steen
Een steen betekent niets.
Een schelp niet. Net zo min als een gedroogde bloem.
Een verzameling kán iets betekenen.
Iets krijgt betekenis wanneer het niet louter zichzelf is.
Als het verwijst naar iets buíten zich. Een steen doet dat in de regel niet. Een behouwen steen meestal wel. Het hoort tot de fundamenten van de kunst een betekenisloze steen betekenisvol te behouwen.
[…]
Het lijkt erop dat Lisa Couwenbergh beelden sprokkelt op de mestvaalt van de visuele cultuur.
Zij bouwt ermee aan haar restruimte. En de steen der wijzen […] zit daar misschien allang – achteloos – in. Kijk, kijker; kijk!”

(uit een tekst door Olphaert den Otter op de website van Lisa Couwenbergh)  

Lisa Couwenbergh

Studie aan de Rietveld Academie, Amsterdam
1989 Prix de Rome voor Schilderkunst
selectie van tentoonstellingen
1984 Museum Fodor, Amsterdam
1985 Koninklijke Subsidie – Paleis op de Dam, Amsterdam
1989 Galerie Tanya Rumpff, Haarlem
2007 The Eye of the Beholder; De Vishal, Frans Hals Museum, Haarlem
2008 Sculpture by Painters; Diepenheim
2011 De geest van het huis. Een tentoonstelling opgedragen aan de vorige bewoners van mijn huis – eigen woonhuis/atelier, Amsterdam
2012 presentatie Lisa Couwenbergh – Buro Rotterdam (stand 23 op Raw Art Fair; 8-12 februari 2012)
Lisa Couwenbergh woont en werkt in Rotterdam en Amsterdam
www.lisacouwenbergh.com
 

Programma

HET PLAFOND presenteert Lisa Couwenbergh parallel aan Art Rotterdam 2012 (9 t/m 12 februari 2012; www.artrotterdam.nl). De installatie is te zien vanaf woensdag 1 februari tot en met zodag 4 maart 2012.
HET PLAFOND kent geen vaste openingstijden, maar alles is via een grote winkelruit dag en nacht zichtbaar vanaf het trottoir.
Op zaterdag 11 februari maakt HET PLAFOND deel uit van de Rotterdam Gallery Tour;  HET PLAFOND is dan tussen 19 en 22 uur geopend voor bezoekers.