Sanna Miericke
Balkan Puzzle | Beelden van Bosnië-Herzegovina
27 november 2004 t/m 30 januari 2005

De Duitse fotografe Sanna Miericke (1970) toont bij HET PLAFOND een aantal portretten die ze de afgelopen maanden maakte van mensen uit Bosnië-Herzegovina – een selectie uit haar project Balkan Puzzle.

img_1883

Bij haar eerste bezoek aan Sarajevo, in 2003, werd Miericke getroffen door de schoonheid en levendigheid van de stad, en door de natuurlijke levenswijsheid van de mensen die ze er ontmoette. Schril contrast met wat ze gehoord en gezien had via de media tijdens het beleg van Sarajevo (1992-1996), als dieptepunt van de oorlogen in het voormalig Joegoslavië.
Nu die voorbij zijn heerst media-stilte. Bij ons blijven de beelden hangen van etnische en religieuze conflicten, van verschrikking en verwoesting, van waanzin en redeloosheid: de Balkan als duistere vlek midden in Europa.

Sanna Miericke – Balkan Puzzle

De afgelopen maanden keerde Miericke terug voor haar project Balkan Puzzle. Ze bezocht niet alleen Sarajevo, maar ook Srebrenica waar in juli 1995 circa 7000-9000 Moslim jongens en mannen vermoord werden door Servische troepen; ook was ze in Bratunac waarheen na afloop van de oorlog de Servische bevolking van de wijk Hadžići uit Sarajevo verhuisde – beide in de Republika Srpska. Ook was ze in Belgrado, de hoofdstad van Servië-Montenegro – vóór de oorlog net als Sarajevo een dynamische stad, open naar de wereld en een brug tussen Oost en West.
Miericke ontmoette er allerlei mensen: de jonge Moslima Azra uit Sarajevo bijvoorbeeld; de Kroaat Jovo die sinds 1995 in Srebrenica woont; regisseur Gojko Bjelac – zijn stuk Srebrenicanke (Vrouwen van Srebrenica) gaat dezer dagen in première in het Nationaal Theater in Sarajevo; ook Boris, die het beleg van Sarajevo meemaakte, en het achteraf een surreële ervaring noemt; en tenslotte ook Anna uit Braç in Kroatië, nu 4-jaars kunststudente in Sarajevo.

Aan de hand van de realiteit van hun individuele levens, los van alle ideologische en etnische achtergronden, laat Sanne Miericke ons kennismaken met de complexe realiteit van land en regio: enerzijds schijnbaar ver weg, maar anderzijds onloochenbaar midden in ons Europa.

© Guus Vreeburg, 041100

Sanna Miericke

1970-2010mierickesanna_portret-2000s

1970
geboren in München

beeldredacteur Financial Times Deutschland
studie Kommunikationsdesign; Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Hamburg
lid fotografencollectief Im Osten (www.imosten.com)
2003
Cesky Kras; Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Hamburg
Trude Huber; Köln, AGFA
SICE – Field Works; Access Gallery, Sarajevo/BiH
Jedan Svet, trinational seminar over het thema identiteit; Goethe Institut, Bergrado/RS
2004
reclaim your mind; Kampnagel, Hamburg
symposium True Colors; Haus der Fotografie/Deichtorhallen, Hamburg
Corridor 8 – SICE Living Room; Sarajevo/BiH
Balkan Puzzle; Sarajevo – residentie Duitse ambassade; Hamburg – Baaderanstalt; Rotterdam – HET PLAFOND / Vilnius – Goethe Institut
2005
diploma Kommunikationsdesign; Hochschule für Angewandte Wissenschaften, Hamburg
2010
overleden in Hamburg